Güzel Kadınları Çerçevelemek / Tony Ventura

Türkiye'nin önemli fotoğraf koleksiyonerlerinden Tony Ventura ile duvarları siyah beyaz kadın figürleri ile dolu evinde fotoğrafın içimizde merak uyandıran öğeleri ve estetik üzerine hoş bir sohbet gerçekleştirdik. Sanatla ilgilenmeye başladığı dönemlerden fotoğraf ilgisine, takip ettiği sanatçılardan koleksiyonuna kadar birçok konu konuştuk.

Okuyucularımızın sizi tanıması açısından, bize biraz sanatla olan ilişkinizden bahseder misiniz? Sanatın hangi dalları ile ilgileniyorsunuz? Bu ilgi tam olarak ne zaman başladı? 

Oldukça geriye, 80’li yıllara gitmem lazım. Aslında koleksiyon anlamında sanatla olan ilişkim üç evrede oluştu. Fotoğraftan evvel oryantalist tablo koleksiyonum vardı, bunları 2000'li yılların başında ve birtanesi hariç olmak üzere sattım. İkinci evre, oryantalist tablonun çağdaş yansıması olduğunu düşündüğüm fotoğrafa ilgimin doğduğu dönemdir. Bu dönemde tek ortak teması kullanılan medyanın fotoğraf olduğu geniş çaplı bir koleksiyona başladım. Beş sene evvel, evimde fotoğrafların yerini değiştirirken bazılarını yatak odama astım ve yerleştirirken aldığım bu 10-15 tane fotoğrafın ortak bir konusu olduğunu gördüm. O günden sonra da sadece nü siyah beyaz fotoğraf koleksiyonu yapmaya bilinçli olarak karar verdim. Beni bu seçimimde etkileyen başka bir olay da 2012’de Sothebys'in "A Show of Hands" adlı, Anthony Hopkins'e benzerliği ile tanınan fotoğrafçı, filantropist ve sanat koleksiyoneri Henry Buhl'un siyah beyaz, el temalı koleksiyonunun müzayedesidir. Bu müzayede beni çok etkiledi ve koleksiyonumu yeniden gözden geçirerek siyah beyaz fotoğrafa yönelmeme sebep oldu.

Röportajın tamamını okumak için tıklayın...